Bétera, un poble per a tots

Ver la página en Español Veure la Pàgina en Valencià
Español Valencià
Portada Presentació Introducció Agraïments Himne de Bétera L'Escut de Bétera Fotos Index      
I II III IV V VI VII VIII IX X XI
Apèndix I Apèndix II Apèndix III Apèndix IV Apèndix V Apèndix VI Bibiliografia        

CAPÍTOL XI: ASSOCIACIONS

2.- ASSOCIACIONS DE JUBILATS I PENSIONISTES

A Bétera hi ha dues associacions de jubilats, amb la nota curiosa que la majoria dels socis pertanyen a les dues associacions.

La primera llar que els nostres majors pogueren gaudir, va ser al local del carrer Colón, amb un xicotet bar on sols anaven els homes; després, amb millors condicions, aquesta llar va passar a la primera planta de l'edifici de la Penya, amb un gran bar on continuaven anant sols els homes.

La primera associació de jubilats es va fundar l'any 1978 i s'anomenà "Associació de Jubilats i Pensionistes de Bétera". Hui en dia té 993 associats i el seu president és José Alandi.

A més de defensar els interessos dels jubilats, les seues activitats són: viatges culturals, d'oci i lúdics, organització anual de la festa del pensionista (amb un fi de festa) i, els dissabtes i els diumenges, el ball que s'organitza a la llar.

L'any 1986 es va fundar una altra associació de jubilats anomenada "Associació Democràtica de Jubilats i Pensionistes -U.D.P.(secció Bétera)", doncs aquesta associació és d'àmbit nacional.

La seua primera presidenta va ser Margarita Dolz. En l'actualitat el president és Rigoberto M. Campos i el nombre de socis és de 968.

A més de lluitar i treballar pels jubilats, les seues activitats son: competicions de petanca, participació en els col·legis (ensenyant jocs antics a xiquets i xiquetes), col·laboració amb els col·legis en el desenvolupament de la festa dels Reig Mags, organització de tertúlies, organització anual del dia del jubilat i, els dissabtes i els diumenges, participen en el ball de la llar dels nostres majors.

Des de 1990 els nostres majors, dones i homes, poden gaudir de la seua llar, adient a les seues distraccions, on la directiva de cada associació té la seua seu, en la CASA CULTURAL I DELS NOSTRES MAJORS.

A aquest local. si que acudeixen els jubilats, dones i homens, on passen matins i vesprades de bona harmonia, entre converses, jocs de taula, balls, berenars i organitzant activitats del seu gust.


Original en Valencià per Amparo Doménech Palau

Traducció al Espanyol per Antonio Adrián Aguilella