Bétera, un poble per a tots

Ver la página en Español Veure la Pàgina en Valencià
Español Valencià
Portada Presentació Introducció Agraïments Himne de Bétera L'Escut de Bétera Fotos Index      
I II III IV V VI VII VIII IX X XI
Apèndix I Apèndix II Apèndix III Apèndix IV Apèndix V Apèndix VI Bibiliografia        

L'ESCUT DE BÉTERA

L'escut de Bétera adopta la forma de l'espanyol, quarterejat en creu. El quarter superior -a l'esquerra del llector- representa les barres d'Aragó, que al·ludeixen a la conquesta i fundació del Regne pel rei Jaume I el Conqueridor. El quarter superior dret és l'emblema dels Boïl, primers senyors de Bétera. Mostra dos torres de plata sobre fons roig heràldic i dos bous d'or sobre blau: les torres són en memòria de les conquestes de D. Pedro de Aznares en el castell de Buil o Boïl, en les muntanyes d'Osca; els bous recorden que els Boïl prengueren per divisa aquests animals en la conquesta de Terol, en la qual els àrabs utilitzaren aquests animals per a intentar guanyar als cristians, però no ho aconseguiren. Hi ha una altra opinió que diu que tots els cognoms que comencen per Bo, com Boïl, duran sempre per divisa un "bou".

Al quarter inferior de l'esquerra, a la part superior, es veuen dos troncs d'arbre al natural -rabasses- arrancats, que mostren les arrels i tres peres. Són els símbols dels Rabassa de Perellós. També les peres corresponen amb els cognoms Perellós, Perales, etc. Els troncs són de color natural sobre fons d'or i les peres, situades 1 i 2, són daurades i sobre fons blau. A la part inferior d'aquest quarter està el castell de Bétera, en colors reals. Al quarter inferior de la dreta, hi ha tres petxines de peregrí en or sobre fons blau, preses de l'escut d'armes dels Dasí.

A l'espai lliure que deixen els dos quarters inferiors, es troba una alfàbega, típica planta de Bétera.

Damunt dels quatre quarters, la corona reial aragonesa.

Tot es troba superposat damunt de la Creu de Calatrava, la qual recorda que el rei Jaume I donà al comanador d'Alcanyís, de l'Orde de Calatrava, els castells i alqueries de Bétera i Bofilla.


Original en Valencià per Amparo Doménech Palau

Traducció al Espanyol per Antonio Adrián Aguilella