Bétera, un poble per a tots

Ver la página en Español Veure la Pàgina en Valencià
Español Valencià
Portada Presentació Introducció Agraïments Himne de Bétera L'Escut de Bétera Fotos Index      
I II III IV V VI VII VIII IX X XI
Apèndix I Apèndix II Apèndix III Apèndix IV Apèndix V Apèndix VI Bibiliografia        

CAPÍTOL VII: FESTES DE BÉTERA

  1. La festa major
  2. Festivitats
  3. Les falles

Les festes de Bétera són tots els actes de caràcter festiu, amb una base generalment religiosa, que celebren els seus veïns. La festa comporta estructuralment tres elements: un esdeveniment (present o commemorat), una reunió i unes accions que constitueixen la manifestació de la festa.

Sempre hi ha un motiu per a fer festa, com ara la commemoració d'algun sant o d'alguna advocació mariana.

En quasi totes les festivitats, els actes que es realitzen són la missa i la processó amb una imatge, en honor de la qual es fa la festa .

La festa té caràcter col·lectiu, ja que hi intervé un grup social determinat (joves, dones, homes...), proporciona llaços d'unió i desperta sentiments de cohesió al grup que l´organitza i la desenvolupa.

Però, sobretot, la festa té una funcionalitat cohesionadora, ja que dóna ambient social i fa que es mantinga el sabor de poble, estableix i renova un compromís entre els veïns, perquè una festa és un pacte que permet i obliga als individus a donar-se, i constitueix un dels mecanismes per a reforçar el sentiment d'identitat, de sentir-se beterans. Encara que les nostres festes siguen paregudes, en alguns aspectes, a les dels pobles del voltant, nosaltres les considerem diferents, per allò de que hi ha sempre algun detall que les diferencia.


Original en Valencià per Amparo Doménech Palau

Traducció al Espanyol per Antonio Adrián Aguilella