Bétera, un poble per a tots

Ver la página en Español Veure la Pàgina en Valencià
Español Valencià
Portada Presentació Introducció Agraïments Himne de Bétera L'Escut de Bétera Fotos Index      
I II III IV V VI VII VIII IX X XI
Apèndix I Apèndix II Apèndix III Apèndix IV Apèndix V Apèndix VI Bibiliografia        

INTRODUCCIÓ

"Bétera, un poble per a tots", té un indubtable interés en donar a conèixer l'evolució i la realitat de Bétera i la dels seus veïns, d'abans i d'ara, perquè els de demà en tinguen coneixement.

Aquest treball, ni literari ni científic, al voltant de Bétera, té l'única intenció de donar informació de tot allò que he trobat escrit i que, al mateix temps, he recollit rebuscant en els records i la memòria dels nostres majors. Només són uns relats o apunts descriptius de la història, quasi familiar, d'aquest poble dins la geografia valenciana.

Més de quaranta anys han passat des de l'última, i crec que única publicació exclusiva de Bétera, que va fer Vicent Badia i Marín en escriure "Bétera mi pueblo". És una cosa que a tots els beterans i a totes les beteranes ens ha de fer reflexionar i, sobretot, a les corporacions municipals, que es troben al front de Bétera per tal de governar-la, cultivar-la, desenvolupar-la i servir-la en tots els aspectes.

Com a regidora de cultura considere que una de les meues funcions és donar a conèixer i difondre Bétera, la seua història, els costums, el seu patrimoni artístic i monumental, les tradicions, les festes i el gran tresor del valor humà que tot ho envolta.

Amb aquest treball pretenc omplir un buit, i a ser possible satisfer una necessitat profundament sentida per tots els veïns i totes les veïnes, doncs a l'hora de tirar mà, per a donar la carta de presentació sobre qui som, d'on venim i què fem, sols trobem "Bétera mi pueblo" i uns quants treballs, a la Biblioteca Municipal.

També pretenc que siga un instrument útil per a tots els estudiosos i especialistes a les diferents matèries, per tal que investiguen i aprofundisquen en la realitat històrica de Bétera.

La principal motivació d'aquests fulls és donar a conèixer la nostra identitat, amb l'esperança que, per grans que siguen els defectes d'aquest treball, major ha de ser la comprensió per apreciar el fons i donar-li benevolència a la forma.

"Bétera, un poble per a tots", està estructurat en onze capítols per tal de diferenciar o classificar els temes amb una coherència de fàcil consulta.

Al final hi ha l'índex bibliogràfic, d'on he tret la informació, la qual es troba íntegrament a la Biblioteca Municipal. He procurat dur la documentació que no hi havia, amb la intenció que els estudiosos i els interessats puguen investigar i aprofundir en cada capítol de tal manera que, dins de molt poc, cada un es transforme en un llibre per al coneixement, el plaer i el profit de tot el veïnat.

La documentació fotogràfica, antiga i més valuosa, és dels nostres majors, que l'han cedida gustosament després de participar a l'exposició de "fotografia antiga" de la I Setmana Cultural dels Nostres Majors.

El treball acaba amb l'apèndix documental de tots aquells escrits que, des del meu punt de vista, tenen un gran valor històric i conserven un gran significat per a Bétera.

Només desitge que el meu xicotet esforç siga útil per a fomentar el coneixement i l'estima pel nostre poble i que, al mateix temps, contribuïsca a l'ensenyament de la nostra cultura i de la nostra llengua.

A pesar dels defectes, que espere que disculpen, en tot el treball hi ha un gran sentiment d'estima per Bétera, el meu poble.


Original en Valencià per Amparo Doménech Palau

Traducció al Espanyol per Antonio Adrián Aguilella