Bétera, un poble per a tots

Ver la página en Español Veure la Pàgina en Valencià
Español Valencià
Portada Presentació Introducció Agraïments Himne de Bétera L'Escut de Bétera Fotos Index      
I II III IV V VI VII VIII IX X XI
Apèndix I Apèndix II Apèndix III Apèndix IV Apèndix V Apèndix VI Bibiliografia        

CAPÍTOL I: CARACTERÍSTIQUES FÍSIQUES

4.-FAUNA

Entre el conjunt d'animals que hi ha al terme de Bétera podem trobar diverses varietats d'espècies.

Als terrenys de secà cal destacar els artròpodes, principalment insectes i aràcnids. Entre els rèptils hi ha la serp/colobra, el fardatxo, la sargantana i el llangardaix/salamandra; prop de l'aigua, a les séquies o basses es troben amfibis com granotes i gripaus; els mol·luscs que hi ha en major quantitat són els caragols i les bavoses; també hi ha gran varietat d'aus, sobre tot ocells, entre els quals cal destacar el teuladí, que viu en les teulades de les cases del poble, la cadernera, el peixerell (passerell), el gafarró, la merla, el pinsà, el rossinyol, el abellerol, la puput, les oronetes i les falsigues (falcies).

Moltes d'aquestes aus són migratòries i hi vénen a criar a Bétera, passen l'estiu, i als primers freds de la tardor se'n van, com les orenetes. Igual passa amb les tórtores i el colom tudó, que vénen a criar a l'estiu i es refugien als pinars del terme. Durant la tardor els tords també passen pel terme en la seua ruta migratòria.

De fa uns anys cap ací, després de la construcció de les basses del canal i del llac del club de golf, també es poden veure ànecs i polles d'aigua, garses, i a l'hivern judies.

Abans de sofrir la transformació agrícola el terme, pertot arreu es veien perdius i guatles, però hui en quedar-ne poques, són els caçadors els qui repoblen aquestes espècies.

Entre els mamífers podem comptar amb la llebre, el conill, la rabosa, a la qual els caçadors li col·loquen ous enverinats, i no fa molts anys que han desaparegut les mosteles i les genetes. Cal nomenar també la musaranya, que és significativa per ser el mamífer més xicotet; també es veu pel camp la rata cellarda.

Des que es va cremar el pinar de la serra, els esquirols corren pels pins del terme i del poble.

Durant les èpoques de migració, al terme de Bétera arriben aus rapinyaires, com els falcons, els esparvers, les àguiles de diverses espècies, els mussols, les òlibes, cucúlids i els sabocs.

També es veuen grups de corbs, graules i blanques, i, des de fa uns 20 anys, hi ha molta gralla de bec groc o roig (xova) i estornells.


Original en Valencià per Amparo Doménech Palau

Traducció al Espanyol per Antonio Adrián Aguilella