Bétera, un poble per a tots

Ver la página en Español Veure la Pàgina en Valencià
Español Valencià
Portada Presentació Introducció Agraïments Himne de Bétera L'Escut de Bétera Fotos Index      
I II III IV V VI VII VIII IX X XI
Apèndix I Apèndix II Apèndix III Apèndix IV Apèndix V Apèndix VI Bibiliografia        

CAPÍTOL I: CARACTERÍSTIQUES FÍSIQUES

1.- OROGRAFIA

El terme de Bétera, amb una superfície de 75,67 km2, forma part de la comarca del Camp de Túria, en la província de València, es troba a 14 km de la capital de la província i a 23 km de la mar.

La seua situació geogràfica és de 39º 35' de latitud Nord i 0º 27' de longitud Oest.

Situació que és una continuació, en descens, dels últims graus de la vessant sud de la Serra Calderona, a la zona que limita amb l'horta de València.

Els seus límits són: al Nord, Nàquera i Serra; a l'Est, Montcada; a l'Oest, La Pobla de Vallbona i L'Eliana; al Sud, Paterna, Godella i València.

La superfície és plana, amb lleugeres ondulacions. Les cotes més elevades són: La Conarda (156 m.), La Jonquera (148 m.) i Les Llomes (146 m.). Totes elles són punts geodèsics de tercer ordre.

El barranc de Carraixet, que travessa el terme de NO a SE, arreplega les aigües del Barranc de Cirer (on desemboca el barranc de Portaceli) i del de Nàquera.

Al N es troben les següents partides: Els Quartos, el Camí de Portaceli, el Barranc de Cirer, les Llomes, els Algepsars, les Mallaetes de Sellés i les Aleretes.

Anant cap a l'Est, en orientació NE està: la Creu de Fusta, el Camí de Nàquera i el Mas d'Arnal. A l'Est es localitzen, el Pla de Calixto, el Pla de les Andanes, els Tres Barrancs (per la confluència dels barrancs de Carraixet, Portaceli i Nàquera), la Clotxa del Magraner, Assegador, el Marxenot, el Pla de l'Hereu i Bofilla (recordant el poblet o l'Alqueria de Boila o Bofilla). Continuant cap al Sud, al SE, es troben les següents partides: el Siscar, la Lloma del Calderer, el Tos Pelat, la Costera de Llobet, la Providència i la Lloma de la Creu (on hi ha una creu de pedra tallada).

En arribar al Sud trobem: el Barranc de l'Hortolà, la Junquera, Camarena, Camí de Paterna, Torre d'En Conill, la Conarda, la Senda de l'Eliana, el camí de l'Eliana, Puçol, la Foia (en aquesta partida es troba el Cementeri Municipal), el camí del Mas i la Lloma del Mas.

Per l'Oest es troben les partides anomenades: Pla de Colom, les Pitreres, la Sima, el Camí de la Pobla, el Camí de Benaguasil, el Periquillo, el Pla dels Aljubs, el Camí d'Alcubles i el Brucar.


Original en Valencià per Amparo Doménech Palau

Traducció al Espanyol per Antonio Adrián Aguilella